Carpe Diem! 5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Inschrijving sluit over: Deze cursus wordt nu bekeken door 1 persoon.

Titel: Carpe diem! 5 klassieke manieren om gelukkig te worden.
Docent: Menno de Bree
Datum: 20 en 21 december 2021
Tijden: Aanvang cursus op donderdag om 9:30 uur. Afsluiting op vrijdag om 17:00 uur.
Locatie: Hotel landgoed Het Roode Koper, Ermelo
Prijs: 1295 euro*
Accreditatie: Accreditatie door het ABAN toegekend voor 12 punten onder nummer 417426
Doelgroep: Medisch specialisten, huisartsen en andere medisch professionals
Groepsgrootte: Maximaal 18 personen.


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Het werk als medisch professional is vaak druk en hectisch. Om niet te verdrinken in de waan van alledag, moet je af en toe even afstand nemen. Deze cursus met filosoof Menno de Bree wil daarbij helpen. U krijgt geen kant en klare antwoorden voor problemen in uw werk of leven als arts. U ontdekt wel hoe filosofie u richting en handvatten kan geven in uw werk. U krijgt een overkoepelend kader aangereikt, om zowel de achtergronden als de ontstaansgeschiedenis van onze huidige werk- en leefcultuur beter te leren begrijpen.

In deze cursus krijgt u geen kant en klare antwoorden voor problemen in uw werk of leven als arts. U ontdekt wel hoe filosofie u richting en handvatten kan geven in uw werk. U krijgt een overkoepelend kader aangereikt, om zowel de achtergronden als de ontstaansgeschiedenis van onze huidige werk- en leefcultuur beter te leren begrijpen.

Deze cursus richt zich vooral op de basis van de westerse filosofie. In het programma staan de vijf klassieke denkscholen centraal: de school van Socrates en Plato, die van Aristoteles, de Stoa, de Hedonisten en de cynici en sceptici. We zullen zien dat de invloed van deze denkers tot op de dag van vandaag voortduurt. Veel hedendaagse levenskunst-filosofie is zwaar geïnspireerd door Aristoteles en de invloed van Plato is overal en altijd merkbaar. Dat geldt ook voor de stoïcijnen. Veel invloedrijke hedendaagse denkers, van Arendt tot Foucault, grijpen steeds terug op denkbeelden uit de klassieke oudheid.

Het gelukte leven

De cursus start met de ideeën van Socrates en Plato over geluk. Plato deelde de werkelijkheid op in twee sferen: de ‘lage’ stoffelijke, lichamelijke werkelijkheid en de ‘hoge’ wereld van de ideeen. Deze tweedeling, later overgenomen door het Christendom, is enorm invloedrijk gebleken. Pas in de 19e eeuw zet Nietzsche de wereld weer op haar aardse pootjes, maar het is maar de vraag of we daar gelukkiger van zijn geworden.

In het tweede deel verkennen we Aristoteles Ethica Nicomachea, een van de belangrijkste boeken uit de westerse filosofie. In dit boek staat het begrip eudaimonia centraal. Dat vertalen we vaak met ‘geluk’, maar we zullen zien dat Aristoteles’ invloedrijke geluksbegrip veel verder gaat dan ‘het je lekker voelen’. Het gaat erom om een leven te realiseren waarin je ‘in vorm’ bent – om een leven te leiden wat goed is voor jou en een voorbeeld is voor de mensen op je heen.

Tijdens het derde dagdeel staat de school van de hedonist Epirucus centraal. Het Hedonisme richt zich niet op het realiseren van wat we nu een bourgondische levensstijl noemen, maar leert ons hoe we zo weinig mogelijk hoeven te lijden, waardoor we in een toestand van ataraxia, gelijkmoedigheid, komen. Epicurus’ leer is nog steeds invloedrijk. Iedereen wil ‘in balans zijn’ en ook zijn psychologische benadering (dingen zijn niet in zichzelf goed of slecht – we ervaren ze alleen zo) is nog steeds populair.

De stoicijnen staan centraal in het laatste deel van de cursus, samen met de denkbeelden van enkele cynici en sceptici. De Stoa levert bij uitstek een filosofie voor onzekere tijden, waarin mensen maar weinig grip op hun leven kunnen krijgen. Misschien is de Stoa daarom ook zo populair gebleven. Epictetus’ zakboekje is een van de meest gedrukte boeken ooit, en in ons land wordt het werk van Seneca bijvoorbeeld steeds weer opnieuw uitgegeven. In dit deel proberen we erachter te komen waarom dat denken zo aantrekkelijk is.

Menno de Bree is een zeer ervaren docent, die het medische werkveld uitstekend kent. Hij neemt u in deze cursus vakkundig aan de hand om u te leren hoe u zich door de wijze woorden van filosofen door de eeuwen heen in uw leven en werk als arts kunt laten inspireren. De cursus is daarom voor alle medici toegankelijk en interessant: zowel voor hen die zich al eens in filosofie verdiepten, als voor artsen die er voor het eerst mee kennismaken.


Cursusdata

EXTRA DATUM
11 en 12 maart 2021

Carpe diem!
5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Docent: Menno de Bree
Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 385772


Verplaatst wegens lockdown

24 en 25 juni 2021

Carpe diem!
5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Docent: Menno de Bree
Locatie: Parc Broekhuizen, Leersum
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 385772


Maximum aantal deelnemers bereikt

EXTRA DATUM
2 en 3 september 2021

Carpe diem!
5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Docent: Menno de Bree
Locatie: hotel landgoed Het Roode Koper, Ermelo
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 417426
Klik hier voor meer informatie en opgave.
Nog 12 plaatsen beschikbaar
16 en 17 september 2021

Carpe diem!
5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Docent: Menno de Bree
Locatie: Kasteel Engelenburg, Brummen
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 385772


Maximum aantal deelnemers bereikt

20 en 21 december 2021

Carpe diem!
5 klassieke manieren om gelukkig te worden

Docent: Menno de Bree
Locatie: Hotel landgoed Het Roode Koper, Ermelo
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 385772
Klik hier voor meer informatie en opgave.
Nog 14 plaatsen beschikbaar

Deze cursus vindt plaats in hotel Landgoed Het Roode Koper te Ermelo.

Hotel Landgoed Het Roode Koper ligt verborgen in de bossen van de Veluwe. U kunt er genieten te midden van idyllische Engelse tuinen. De antieke meubels en de warme sfeer van de kamers combineren klassieke elegantie met comfort. Het seizoensgebonden menu met klassieke en eigentijdse gerechten is de perfecte manier om al uw zintuigen te verwennen. Het terras biedt een schitterend uitzicht op de tuinen van het landgoed en de omliggende bossen. Als het koud is, kunt u ontspannen in een van de gezellige lounges met open haard.

Hotel Landgoed Het Roode Koper biedt rust, ruimte, privacy en een warme, persoonlijke ontvangst.
Deze locatie, verscholen in de bossen van Leuvenum, staat garant voor sfeer en intimiteit, en vormt daarmee de perfecte ambiance voor deze cursus.
Sinds 2015 is het restaurant van hotel landgoed Het Roode Koper een Michelinster toegekend.

Hotel landgoed Het Roode Koper biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten. U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.

COVID-19
Hotel landgoed Het Roode Koper houdt rekening met de geldende voorschriften en richtlijnen van het RIVM en de Overheid met betrekking tot COVID-19. Een algemeen overzicht van de getroffen maatregelen vindt u hier.


Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.

Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.

Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.


Actuele masterclasses van Menno de Bree


Denk mee met Menno de Bree MEEDENKDAG

REPRISE
woensdag 21 april 2021

Denk mee met Menno de Bree
Vrolijk pessimisme: Arbeidsvitaminen voor elke arts!

Docent: Menno de Bree
Locatie: Kasteel Vanenburg, Putten
Accreditatie: 5 punten toegekend door het ABAN onder nummer 376803
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Accreditatie

Voor deze cursus zijn door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 417426.

Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel, etcetera.

Door de KNMG is mei 2016 aangegeven dat door het ABAN geaccrediteerde scholingen beschouwd worden als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren. (zie hier)

Meer informatie over ABAN-punten en artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) vindt u hier.

Medisch specialisten (cluster 2) vinden meer informatie over ABAN-punten hier.

Voor artsen uit cluster 3 (sociaal geneeskundigen) geldt een eigen regeling. Meer informatie over ABAN-punten en sociaal geneeskundigen vindt u hier.

Prijs

De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 1295 euro*.

    Cursusprijs is inclusief:
  • cursusmaterialen
  • verfijnde lunch op donderdag en vrijdag
  • gastronomisch diner met bijpassende wijnen op donderdagavond
  • overnachting van donderdag op vrijdag in een luxe, stijlvolle hotelkamer, inclusief ontbijt.


Werknemers UWV

Facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier.
UWV medewerkers kunnen ook een prijsopgave invullen op een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier UWV'. Het leverancier-ID nummer van Brainfeed is 63527. Na verwerking binnen het UWV ontvangen wij dan een inkooporder.


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Recensies van eerdere deelnemers aan deze cursus.

In jaren niet zo’n goede cursus gehad.

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Honger- en dorstlesser van formaat.

C. Leclercq, psychiater
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree heeft perfect contact met cursisten, didactisch goed.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Ik geef Menno de Bree een 10!

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree vindt goede aansluiting bij de medische praktijk.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Opnieuw verrassend anders.

C. Leclercq, psychiater
deelnemer aan Carpe diem!


Fijne sfeer, perfecte organisatie en heel goede docent.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Inspirerend, vermoeiend en uitdagend om écht na te denken over het zijn,
het worden en geweest zijn.

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Mooie basis over filosofie, geeft veel zin om meer over te horen.

M. Dijkshoorn, klinisch geriater
deelnemer aan Carpe diem!


Cognitief inspannend op een prettige manier.

L.B. van der Wijck, psycholoog
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree is boeiend en geeft duidelijke voorbeelden.

M. Dijkshoorn, klinisch geriater
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree legt een moeilijk en zwaar onderwerp helder uit.

L.B. van der Wijck, psycholoog
deelnemer aan Carpe diem!


Het begin van een nieuwe manier om de werkelijkheid te bezien.

H. Berenschot, internist
deelnemer aan Carpe diem!


Uitstekend.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Inspirerend en prikkelend.

H. Berenschot, internist
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree is goed, zuiver en begaafd.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Veel humor en inspirerend!

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Duidelijke lijn, veel informatie, goed geordend en geplaatst.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Hier kunt u zich inschrijven voor de cursus Carpe Diem op maandag 20 en dinsdag 21 december 2021.

Voer hier uw voorletters in
Vul hier uw naam in.
Vul hier uw adres in.
Vul hier uw postcode en woonplaats in
Vul hier uw BIGnummer in.
Vul hier uw e-mailadres in.
Het (mobiele) telefoonnummer waarop u bereikbaar bent
Hier kunt u eventuele overige gegevens aangeven zoals verzoeken t.a.v. de factuur of dieetwensen.
Geef hier aan dat u akkoord gaat met de Algemene verkoop-, annulerings- en leveringsvoorwaarden. Deze vindt u hier.

U ontvangt een factuur via e-mail. Als u wilt dat deze factuur op een andere naam en/of adres wordt gesteld dan kunt u dat hier aangeven.

Vul hier de gewenste tenaamstelling van de factuur in
Adres voor de factuur (indien anders dan boven)
Vul hier de gewenste postcode en plaatsnaam voor de factuur in (indien anders dan boven)
Eventueel gewenst kenmerk, kostenplaats of andere toevoeging aan factuuradres
U kunt meerdere opties kiezen.