Titel: | De Zeven Hoofdzonden. Een inspirerende inleiding in de filosofie. |
Docent: | Menno de Bree |
Datum: | 19 en 20 november 2020 |
Tijden: | Aanvang cursus eerste dag om 9:30 uur. Afsluiting op tweede dag om 17:00 uur. |
Locatie: | Hotel landgoed Het Roode Koper, Ermelo |
Prijs: | 1295 euro* |
Accreditatie: | 12 ABAN-accreditatiepunten onder nummer 385800. |
Doelgroep: | Medisch specialisten, huisartsen, verzekeringsartsen, bedrijfsartsen en andere professionals |
Groepsgrootte: | Maximaal 18 personen. |
![]() |
* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw. |
Dat mensen niet altijd even rationeel handelen, en mede daarom soms geneigd zijn tot het kwade – dat weet iedereen. Maar… wat is dat kwade dan precies, en waarom is dat kwaad een kwaad? In deze tweedaagse cursus richten we ons op één van de antwoorden die er in onze cultuur is gegeven op deze vraag: het idee van de Zeven Hoofdzonden.
Volgens het klassieke lijstje is een leven dat wordt beheerst door wellust, hoogmoed, luiheid, vraatzucht, woede, hebzucht en jaloezie een twijfelachtig dieptepunt in het menselijk bestaan. Aan de ene kant lijkt dit lijstje wel aannemelijk, en is het ook praktisch bruikbaar; Je hoeft maar om je heen te kijken binnen een organisatie om te zien waar wellust, jaloezie en hoogmoed toe kunnen leiden. Aan de andere kant lijkt het wat overdreven om bijvoorbeeld ‘vraatzucht’ als een hoofdzonde te betitelen op één lijn met woede en hebzucht. Zijn er geen andere hoofdzonden denkbaar die eigenlijk beter in dit lijstje zouden passen? En is het ook niet zo dat het najagen van je behoeften soms kan leiden tot prachtige resultaten, waar ook anderen wat aan hebben?
In het dagelijks werk van artsen en andere professionals spelen twee typen ethische kwesties: dilemma’s en normoverschrijdingen. Dilemma’s zijn de kwesties waarin niet direct duidelijk is wat juist is om te doen. Bij normoverschrijdingen is dat wel het geval. Beide kwesties zijn belangwekkend en interessant, maar de meeste aandacht in trainingen gaat uit naar het eerste type (dilemma’s). Dat is op zichzelf niet verwonderlijk, omdat normoverschrijdingen in de regel inhoudelijk gezien niet zo interessant zijn om over na te denken –Wat er speelt en moreel gesproken niet deugt, ligt meestal wel voor de hand. Maar dat wil niet betekenen dat deze kwesties niet belangrijk of urgent zijn!
Het vertrekpunt van deze cursus ligt daarom juist wel in de normoverschrijdingen – Ze liggen in de dagelijkse praktijk immers voor het oprapen, en als ze uit de hand lopen zijn dit de kwesties die groots het nieuws halen. In deze cursus zal niet inhoudelijk worden ingegaan op deze casuïstiek, maar zullen we het interessante terrein onderzoeken waarin morele psychologie, wijsgerige antropologie, religie en wijsgerige ethiek samenkomen.
Het kader van de Zeven Hoofdzonden (een eeuwenoud concept dat is ontwikkeld om morele ondeugden te kunnen beschrijven en te classificeren) biedt een prachtig uitgangspunt om ons steeds twee vragen te stellen: welke morele ondeugden komen we tegen, en waarom zijn deze ondeugden moreel gezien problematisch?
De Zeven Hoofdzonden is een cursus waarin de deelnemers op een alternatieve manier kennismaken met de rijke geschiedenis van de filosofie, filosofische argumentatievaardigheden ontwikkelen, en (het allerbelangrijkste) filosofische kaders aangeleverd krijgen waarmee zij hun eigen gedrag als arts (en dat van hun collega’s) kunnen duiden en evalueren.
Om de intimiteit en de interactie te kunnen waarborgen is de groepsgrootte beperkt tot maximaal 18 personen
![]() |
maandag 12 en dinsdag 13 april 2021 De Zeven Hoofdzonden Een inspirerende inleiding in de filosofie Docent: Menno de Bree Locatie: Hotel landgoed Het Roode Koper, Ermelo Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 385800 Klik hier voor meer informatie en opgave. Nog 3 plaatsen beschikbaar |
Deze cursus vindt plaats in hotel Landgoed Het Roode Koper te Ermelo.
Hotel Landgoed Het Roode Koper ligt verborgen in de bossen van de Veluwe. U kunt er genieten te midden van idyllische Engelse tuinen. De antieke meubels en de warme sfeer van de kamers combineren klassieke elegantie met comfort. Het seizoensgebonden menu met klassieke en eigentijdse gerechten is de perfecte manier om al uw zintuigen te verwennen. Het terras biedt een schitterend uitzicht op de tuinen van het landgoed en de omliggende bossen. Als het koud is, kunt u ontspannen in een van de gezellige lounges met open haard.
Hotel Landgoed Het Roode Koper biedt rust, ruimte, privacy en een warme, persoonlijke ontvangst.
Deze locatie, verscholen in de bossen van Leuvenum, staat garant voor sfeer en intimiteit, en vormt daarmee de perfecte ambiance voor deze cursus.
Sinds 2015 is het restaurant van hotel landgoed Het Roode Koper een Michelinster toegekend.
Hotel landgoed Het Roode Koper biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten. U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.
COVID-19
Hotel landgoed Het Roode Koper houdt rekening met de geldende voorschriften en richtlijnen van het RIVM en de Overheid met betrekking tot COVID-19. Een algemeen overzicht van de getroffen maatregelen vindt u hier.
Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.
Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.
Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.
woensdag 21 april 2021 Denk mee met Menno de Bree Vrolijk pessimisme: Arbeidsvitaminen voor elke arts! Docent: Menno de Bree Locatie: Kasteel Vanenburg, Putten Accreditatie: 5 punten toegekend door het ABAN onder nummer 376803 Klik hier voor meer informatie en opgave. |
Voor deze cursus zijn door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder registratienummer 385800.
Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel, etcetera.
Door de KNMG is mei 2016 aangegeven dat door het ABAN geaccrediteerde scholingen beschouwd worden als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren. (zie hier)
Meer informatie over ABAN-punten en artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) vindt u hier.
Medisch specialisten (cluster 2) vinden meer informatie over ABAN-punten hier.
Voor artsen uit cluster 3 (sociaal geneeskundigen) geldt een eigen regeling. Meer informatie over ABAN-punten en sociaal geneeskundigen vindt u hier.
De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 1295 euro*.
Facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier. Daarnaast kunt u een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier' bij het UWV indienen. Het PeopleSoft leveranciers-ID van Brainfeed is 63527.
![]() |
* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw. |
![]() Hans Amelink |
"Inspirerend in één woord!"
|
Inspirerende , inzichtgevende en relativerende cursus. M.P. van den Berg, cardioloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Goed verzorgd, hele mooie locatie. J.W. Manten, klinisch geriater
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is erudiet, humoristisch en eerlijk. M.P. van den Berg, cardioloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Aanrader voor artsen die openstaan om wat beschouwelijker te kijken. J.W. Manten, klinisch geriater
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
![]() Donald van der Peet |
De Zeven Hoofdzonden: "Geen zonde van je tijd!"
|
Leuk, inspirerend, confronterend en troostrijk. M. Nods, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree heeft een bewonderenswaardige combinatie van kennis en educatieve kunde! W.E.R. van der Kolk, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Inspirerend en zet aan tot nadenken. W.E.R. van der Kolk, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Verfrissend en uitgebreid. Goed verzorgd. H.J.M de Rooij, gynaecoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Ga zo door! Uitstekende organisatie. A.E.J. Duijn, gynaecoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
![]() Marc Verhagen |
"Een aanrader voor artsen die eens buiten hun vakgebied willen kijken!"
|
Menno de Bree is helder, toegankelijk en boeiend. H.J.M de Rooij, gynaecoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Zeer goede en prettige cursus! W.E.R. van der Kolk, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is top. M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Een soort omdenken wat in veel situaties bruikbaar is. E. Khoe, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is een bevlogen filosoof met prachtige praktijk voorbeelden. M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Inspirerende cursus om verder te lezen en denken. J.F.M. Geboers, revalidatiearts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Boeiend! M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree kan goed inspelen op vragen en opmerkingen. E. Khoe, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Alles was goed geregeld. M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Prima! P.H.M. de Wit, psychiater
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Mijn brein is gevoed, maar verteren gaat nog lang door. E. Khoe, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Toepasbaar in het hele leven. M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Alles klopte aan de organisatie. E. Khoe, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Inspirerend. M.J. Brinckman, vaatchirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Veel beter beeld gekregen van dit voor mij onbekende deel van de wetenschap. E. Khoe, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Ik kan het iedereen aanraden. C.H.M. Molthof, specialist ouderengeneeskunde
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is zeer belezen en enthousiast. M.E.J.M. Verhaegh, dermatoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Verrijkend om over mensbeelden en inzichten te horen. Geprikkeld om meer hierover te willen lezen en weten. I. Jonker, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
De cursus is zeer verzorgd, alles heel goed geregeld en origineel! M.E.J.M. Verhaegh, dermatoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Boeiende inleiding in de geschiedenis van de filosofie. H. Wanmaker, psychiater
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Inhoudelijk goed, daarnaast goed verzorgd. A.H.W.M. Lemlijn, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is een goed spreker. Verbazingwekkend dat je twee dagen zonder probleem naar hem kan luisteren. C.H.M. Molthof, specialist ouderengeneeskunde
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is een bron van inspiratie. R.P.L.M. van der Aa, cardioloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree weet ontzettend veel van de uitgebreide materie. Soms zoveel dat je het niet kunt bevatten. A.H.W.M. Lemlijn, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is een prachtige, inspirerende verteller. Uitstekend, zoekt interactie en daalt af tot ons niveau. N.M.A. Blijlevens, hematoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Heel veel informatie die nog mag gaan bezinken en zich verder mag ontplooien. M.E.J.M. Verhaegh, dermatoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Uitgebreide inleiding in de filosofie A.H.W.M. Lemlijn, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Informatief prikkelend programma met genoeg stof tot nadenken en leuke kwinkslagen naar de praktijk ter lering en vermaak. N.M.A. Blijlevens, hematoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Mooi overzicht in niet alledaags thema. M.E.J.M. Verhaegh, dermatoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Uitvoerige inleiding met wisselende diepgang en toegesneden praktijkvoorbeelden aan de hand van het thema hoofdzonden. Leuk gedaan. N.M.A. Blijlevens, hematoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Zeer prikkelend, veel nieuwe ideeën. R.P.L.M. van der Aa, cardioloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Uitstekende, inspirerende inleiding in de filosofie voor medisch professionals. N.M.A. Blijlevens, hematoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Zeer inspirerend en prikkelend, daagt enorm uit. R.P.L.M. van der Aa, cardioloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Mooie, boeiende inleiding in de filosofie. R. Steenstra, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is humoristisch en aimabel. I. Jonker, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Verbreedt mijn horizon, mooie locatie, geeft energie. C.H.M. Molthof, specialist ouderengeneeskunde
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Heel erg inspirerende en leerzame inleiding in de filosofie. D. Wilbers, gynaecoloog
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Ik ga naar huis met meer kennis maar vooral een opener attitude naar filosofische reflectie
en een ervaring rijker.M.A.B.J. van Hoof, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Prachtige bouwstenen voor verantwoord denken aangereikt gekregen. G.J. van Norel, orthopedisch chirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Ook als ik geen punten zou krijgen zou ik geen moment spijt hebben van het volgen van de Zeven Hoofdzonden. Zo heb ik nog nooit over een nascholing gedacht. A. Spijker, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
De Zeven Hoofdzonden toont de relevantie van filosofie en filosofische ontwikkelingen door de eeuwen heen, voor ons denken en handelen hier en nu. M.A.B.J. van Hoof, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Menno de Bree is een zeer goede docent, weet aan te sluiten bij het niveau van de deelnemers
en is erg enthousiast.M.A.J. Haentjens, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Fantastisch. Zeer interessante en prikkelende inleiding en kennismaking met de filosofie. G.J. Amelink, neurochirurg
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
In vogelvlucht worden de belangrijkste filosofen besproken door een enorme bevlogen, enthousiaste docent, in een buitengewone omgeving. N.P.M.W. Thewissen, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Leerzaam en relevant. C.D.A. Braet, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Prikkelend en inspirerend. P. Komdeur, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Stof tot nadenken. V. van Vliet, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Prachtige locatie, mooie kamers, lekker eten. P. Komdeur, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Erg informatief en inspirerend. P. Komdeur, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Enthousiaste spreker, liefde voor de materie en onvermoeibaar. Bijzonder! V. van Vliet, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Heel plezierig en leerzaam. D.L. van der Peet, hoogleraar chirurgie VUmc
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
De Zeven hoofdzonden is een cursus op goed inhoudelijk niveau met prettige presentatie. A.S.B. Kok, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Superleuk onderwerp, prima gebracht in uitstekende ambiance. M.A.J. Haentjens, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Wakker geschud uit onwetendheid, gevoed door een inspirerende docent. R.S.M. Schonck, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Boeiende en inzichtelijke manier om toegang te krijgen tot iets wat een ieder raakt in werk en privé. J.F. Stoffijn, arbeidsdeskundige
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Het was een genoegen om uren naar Menno de Bree te luisteren. A. Spijker, huisarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Uitstekende cursus, prikkelend. Weer erg genoten. J.M. Mandema, kinderarts, UMCG Groningen
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Heerlijk om weer met filosofie bezig te zijn. M.A.J. Haentjens, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Zou voor mij nog wel een dag door mogen gaan. J.M. Mandema, kinderarts, UMCG Groningen
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Verhelderend en inspirerend. Tijd wordt geen onderdeel meer van de dag. J.F. Stoffijn, arbeidsdeskundige
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
De Zeven Hoofdzonden opende een deur naar nieuwe kennis. M.A.B.J. van Hoof, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden
Intellectueel uitdagend. M.A.J. Haentjens, verzekeringsarts
deelnemer aan De Zeven Hoofdzonden